top of page
Foto van schrijverThom Prüst

Een Nieuwe Benadering van het Vissen met Shads

Bijgewerkt op: 29 jul.

Mijn Veranderde Visie op Shad Vissen


Vissen met shads heeft altijd veel aandacht gekregen van sportvissers die op zoek zijn naar roofvissen zoals snoek, baars en snoekbaars. Door de jaren heen heb ik echter mijn aanpak en visie op deze techniek drastisch veranderd. Waar ik eerder de algemeen aanvaarde regel volgde om zo licht mogelijk te vissen voor een optimaal zweefmoment, heb ik deze benadering inmiddels achter me gelaten. Tegenwoordig geef ik er de voorkeur aan om eerder te zwaar dan te licht te vissen, om zo het risico op het missen van vis te minimaliseren.


Het Zweefmoment: Niet Meer Van Belang


Het beroemde zweefmoment, waarbij de shad een tijd in het water zweeft voordat hij de bodem raakt, voegt in mijn ogen niets toe aan het succes van het vissen. Of ik nu op 2 meter diepte of op 12 meter diepte vis, het principe blijft hetzelfde: probeer die shad zo snel mogelijk naar de bodem te krijgen. Vervolgens lift ik hem zelf op en houd ik de shad op ongeveer 'twee vingers' (3 tot 5 centimeter) van de bodem. Mijn ervaring is dat hoe langer je in staat bent de shad op die hoogte te houden, hoe groter de kans is dat je een snoekbaars, baars of snoek zult vangen.



De Snelheid van de Shad en Visreactie


Een ander aspect waarin mijn aanpak verschilt van de traditionele methoden is de beweging van de shad. In plaats van te proberen de shad zo lang mogelijk onbeweeglijk voor de neus van een vis te houden, geloof ik dat de shad rustig met een hoge snelheid voorbij de vis getrokken kan worden. Zolang de shad vlak voor zijn neus (3-5 cm boven de bodem) wordt gepresenteerd, zal de vis hem grijpen, ongeacht of het zomer of winter is.


Kleur van de Shad: Onbelangrijk


De kleur van de shad, een veelbesproken onderwerp onder vissers, speelt voor mij geen significante rol meer. Ik vis meer dan 200 dagen per jaar en op geen enkele visdag, echt nooit, blijkt kleur een bepalende factor voor het vangen van vis te zijn. Elke kleur vangt vis, zolang de shad maar juist wordt gepresenteerd, dat wil zeggen, zo lang mogelijk 2 vingers van de grond.



Variatie in Gewicht, Vorm en Afmeting


Om de shad zo snel mogelijk naar de bodem te krijgen en hem daar te houden, varieer ik afhankelijk van de diepte, stroming, wind en andere factoren met het gewicht, de vorm en de afmeting van de shad. Bij sterke stroming gebruik ik vaak een slanke V-staart omdat een schoepstaart door de opwaartse druk moeilijk de bodem kan bereiken. Bij afwezigheid van stroming is een schoepstaart juist weer makkelijker om de shad net boven de grond te presenteren.


Mijn Setup


In de praktijk vis ik meestal met een shad van ongeveer 10 cm op een 15-grams of 20-grams jigkop met een 3/0 haak. Vanuit de boot gebruik ik St. Croix hengels uit de Legend Tournament Bass of Legend X-series. Mijn favoriete setup is een Medium Powered Extra Fast Action hengel met een werpgewicht van 3/16 tot 5/8 oz. (tot ca. 18 gram) en een lengte van 2,03 meter. Ik combineer deze hengel met een Shimano Vanford 1000 molen en 0.10 mm Shimano Kairiki lijn (kleur Mantis Green voor optimale zichtbaarheid) en een 0.35 mm fluorcarbon voorslag.


Conclusie


Mijn benadering van het vissen met shads is geëvolueerd naar een methode die draait om precisie en snelheid. Door de shad snel naar de bodem te brengen en hem daar net boven te houden, vergroot ik mijn kansen op het vangen van roofvissen aanzienlijk. Ongeacht kleur of zweefmoment, het gaat erom hoe je de shad presenteert en aanpast aan de omstandigheden.

Yorumlar


bottom of page