top of page
Foto van schrijverThom Prüst

Vissen op de Rio Grande: Een Avontuur op Jacht naar Peacock Bass

Het vissen op de Rio Grande in Brazilië is een unieke ervaring, vooral wanneer je op zoek bent naar de kleurrijke en strijdlustige peacock bass. Het kristalheldere water van deze rivier biedt een prachtig decor, terwijl je ondiepe plantenbedden afstruint met ondiep lopende plugjes, die slechts zo'n 10 cm onder het wateroppervlak zwemmen.





Een Veelbelovende Start


Na slechts tien minuten vissen, kreeg ik de eerste beet op een wat dieper lopende Rapala Maverick. Helaas was het geen peacock bass, maar een forse piranha. Een spannende vangst, maar niet waar we voor kwamen. Omdat we in een afgedamd stuk van de Rio Grande visten, bevonden we ons feitelijk boven de toppen van metershoge bomen. Dit maakte het vissen uitdagend, aangezien het verlies van kunstaas een reëel risico was. Om dit te beperken, konden we eigenlijk niet anders dan vlak onder de oppervlakte vissen.



Wisselen van Tactiek


Ik besloot te wisselen naar een Bravinha van 9 cm. Ondanks de verandering bleef het vissen ontzettend moeilijk. Mijn vismaat Fabricio ving na een paar uur een mini peacock bass, maar verder gebeurde er niets. Zelfs onze ervaren gids kreeg geen enkele aanbeet. De uren verstreken zonder succes en de moed begon ons in de schoenen te zinken.





Een Doorbraak in het Laatste Half Uur


Pas in het laatste half uur, net voordat de zon onderging en ik er bijna niet meer in geloofde, kreeg ik een verrassende aanbeet. Na tien uur onafgebroken werpen, wist ik eindelijk de enige degelijke vis van de dag te landen: een prachtige gele peacock bass. De euforie in de boot was enorm. Kort na deze vangst kreeg ik weer een aanbeet, maar helaas wist deze vis zich los te maken.



Reflectie op de Moeilijke Visserij


Dit avontuur op de Rio Grande was bijzonder, maar het maakte ook duidelijk hoe extreem moeilijk de visserij daar kan zijn. Het vereist geduld, doorzettingsvermogen en een flinke dosis geluk. Ondanks de uitdagingen besefte ik hierdoor opnieuw wat een fantastisch water het Hollands Diep eigenlijk is. De vangstkansen zijn daar veel hoger en de omstandigheden zijn vaak gunstiger.


Een Uitnodiging voor Augustus


Voor degenen die in augustus nog willen profiteren van de goede vangstmogelijkheden in het Hollands Diep, heb ik nog drie beschikbare data: zaterdag 24, vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus. Deze dagen bieden een uitstekende kans om te genieten van een dag vissen zonder de extreme moeilijkheden die we op de Rio Grande ervoeren. Mis deze kans niet om zelf de pracht van het Hollands Diep te ervaren!


Het vissen op de Rio Grande was een avontuur dat ik niet snel zal vergeten. Het uitdagende karakter van de visserij daar maakte de uiteindelijke vangst des te bevredigender. Maar soms is het ook goed om te waarderen wat dichter bij huis te vinden is, zoals het Hollands Diep, waar de vangstmogelijkheden ruimer en de uitdagingen iets minder extreem zijn.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page